1.Ce este de Laughter Yoga? 

LY este un concept bazat pe cercetari ştiinţifice si medicale , creat, implementat şi dezvoltat de dr Madan Kataria, medic cardiolog , originar din India. in colaborare cu soţia sa Madhuri , profesor de yoga. Au inceput in anul 1995 intr-un parc in Mumbai. La nivel mondial sunt peste 10,000 de cluburi in peste 70 de ţari.

 

2.Pe ce se bazează conceptul de Laughter Yoga? 

LY are la bază principiul simplu : Fake it , until you make it!.....Imită ...până când vei face!

LY este in traducere simplă,  este râsul fără motiv.  Studiile arată că fiecare om este capabil să râdă, fără a fi nevoie de glume sau comedii.

LY combină exerciţiile de râs şi respiraţie, reprezentând o sursă excelentă de a aduce beneficii corpului la nivel mental şi fizic.

Stimularea râsului este un  exerciţiu de grup. Când vedem alţi oameni râzând, într-un mediu de joacă , privindu-i in ochi , râsul devine contagios, transformându-se cu uşurinţa într-un râs “real”.

In lobul frontal se află neuronii oglindă care în timpul acestor exerciţii sunt treziţi şi prin copiere  se stimulează râsul natural.

Creierul nu face diferenţa între râsul fals şi râsul natural, aşa că indiferent de accesarea oricărui tip de râs, corpul va obţine aceleaşi beneficii atât psihologice, cât şi fiziologice.

In timpul exerciţiilor , prin stimularea râsului, creierul  secretă endorfine,  hormonii fericirii , astfel că , starea de bine se instalează rapid.

Laughter Yoga reprezintă un bagaj complet pentru starea de bine fizică, mentală, socială si spirituală. Are toate elementele pentru construirea unei stări perfecte de sănătate.

Prin urmare , nu este vorba despre un concept sau despre o filozofie care să ne atragă, ci despre ceea ce obţinem şi despre beneficiile reale la nivelul sănataţii şi stării de bine .

 

3.De ce să practici Laughter Yoga? De ce să mergi la un club de Laughter Yoga?

O persoana spune: “Eu râd toată ziua. Spun glume la locul de muncă, mă uit la comedii şi emisiuni distractive. Nu este suficient ? De ce aş merge la sesiuni de terapie prin râs ? “

Răspuns: Pentru a te bucura de beneficiile reale ale râsului, există câteva cerinţe: 

a. DURATA

Avem nevoie să râdem continuu 10-15 minute. Râsul obişnuit se manifestă câteva momente, de aceea nu are un efect psihologic atât de puternic .

15 minute de râs din tot sufletul in timpul sesiunilor de laughter yoga( terapie prin râs) , ne schimbă starea la nivel biochimic.

b. INTENSITATEA

Râsul sănătos trebuie să fie puternic, profund, solicitându-se diafragma şi muşchii abdominali.

Râsul zgomotos şi profund din zona abdominală, de cele mai multe ori nu este acceptat in medii sociale, însă intr-un club de Laughter Yoga, râsul din toată inima este încurajat, creându-se astfel un mediu securizat , în care oamenii să se simtă în siguranţă şi în largul lor, astfel încât, beneficiile să apară cu uşurinţă.

c. ÎNCREDEREA

Râsul tipic depinde de condiţiile în care se manifestă şi in acelaşi timp nu-l putem cuantifica. Însă, într-un club de terapie prin râs , o facem deliberat, ca alegere a noastră, nu lăsăm râsul la întâmplare.

Într-un club de Laughter Yoga poţi râde foarte mult, atâta timp cât ai disponibilitatea s-o faci, pentru că alegi să faci asta.

 

4.Cui se adresează Laughter Yoga?

LY are o are o arie mare de abordare, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă şi tuturor mediilor şi categoriilor sociale.

 

5. Ce se întamplă atunci când râdem şi ce BENEFICII obţinem practicticând  LY ( terapia prin râs)?

Râsul este mai mult decât un sunet, este o întreaga experienţă a corpului. Un numar de 15 muşchi faciali se contractă, respiraţia noastră devine neregulată, iar canalele lacrimale se activează. Toti muşchii corpului nostru se contractă, iar râsul se răspândeşte de la faţa noastră, prin sistemul respirator , şi eventual în tot corpul.

Oamenii râd de obicei când sunt fericiţi,dar râsul chiar are puterea să ne facă fericiţi.

Râsul eliberează endorfine, sau neurotransmiţători: dopamina şi serotonina care au efect similar al morfinei , cea care produce starea euforică.

Râsul întăreşte sistemul imunitar, crescând cantitatea de celule T, care sunt apararea naturală a corpului împotriva viruşilor, celulelor canceroase şi a altor celule care cauzează diferite boli.

Nivelul celulelor B care pot produce anticorpi precum şi nivelul imunoglobinelor A,G si M care luptă împotriva infecţiilor , cresc .

Râsul stimulează sistemul imunitar , astfel că vei fii mai sănătos.

Cercetătorii spun că dacă râzi de 100 de ori susţinut, efectul este similar mersului cu bicicleta timp de 15 minute.

Râsul susţinut în timpul sesiunilor este cel mai bun antrenament cardio.

 

Ce BENEFICII obţinem ?

 

·        stimulează sănătatea fizică

·        stimulează buna funcţionare a sistemului cardiovascular

·        îmbunătăţeşte nivelul optim al tensiunii arteriale

·        măreşte cantitatea de oxigen la nivel organic şi celular

·        întăreşte sistemul imunitar, prevenind apariţia bolilor şi ajutând la ameliorarea acestora (boli cardiace,diabet,depresie,asm,alergii,migrene)

·        îmbunatăţeşte starea mentală prin crearea neurotransmiţătorilor : dopamină şi serotonină

·        stimulează comunicarea, dezvoltând relaţiile interpersonale

·        ne ajută să avem o atitudine pozitivă în momente de cumpănă

·        măreste longevitatea

·        măreşte rezistenţa corpului la durere ,de aceea râsul este numit cel mai bun medicament

·        relaxează muşchii

·        râsul este un foarte bun antidot al depresiei,reduce simptomele alergiilor ,asmului,artritei, ajutând chiar şi in cazurile cronice de boală ,inclusiv în cazurile de cancer.

 

In zilele noastre ,stresul contribuie în proporţie  de 70-80% la imbolnăvirea oamenilor.

Practicând cu regularitate Laughter  Yoga ,reducem  simultan stresul fizic şi emoţional aducând echilibrul .

 

 6. Contraindicaţiile

Există contraindicații în următoarele boli cronice:

Hernie de disc;
Incontineţă urinară;
Hemoroizi ( sângerări );
Boli cardiace cronice grave;
Operaţii chirurgicale recente ( nu mai puțin de 3 luni );
Epilepsie;
Dureri acute de spate;
Gripă si răceli;
Sarcină.
 

Efortul depus în Laughter Yoga este similar exercițiilor de aerobic, de alergare ușoara, înot etc. Dacă ați practicat aceste sporturi și ați simțit dureri, ușor disconfort sau dificultăți în respirație, trebuia să întrerupeți exercițiile și să cereți sfatul medicului curent. Oamenii cu astfel de reacții sunt sfătuiți să obțină mai întâi acordul medicului, înainte de a practica exercițiile de Laughter Yoga.

 

 

 Autor ,

Cristina Petrescu ,Laughter Yoga Leader